Ta hand om din surfplatta

För att din platta ska må bra, behöver du ta hand om den. Den kan inte göra det själv. Om du ser till att ta hand om den väl, kan du få ut flera år extra. 

En surfplatta innehåller mycket kraft på liten yta. Det interna batteriet kommer att försvagas med åren. Se till att ha fler än en laddare till plattan, en som alltid ligger i ryggsäcken eller innerfickan på jackan, och en som finns hemma. Köp alltid en originalladdare så kan du vara säker på att garantin håller om något skulle gå på tok. En originalladdare från Samsung innebär bra kvalité till ett vettigt pris, medan en kopia från Kina kan överladda batteriet eller.

Använd en ren och torr trasa, typ en mikrofiberduk, för att ta bort damm och smuts. Surfplattan ska inte utsättas för vatten eller damm. Om dammet tar sig in bland de finare komponenterna kan det sluta illa.

Behandla plattan som en bärbar dator. När den inte används ska den ligga i sin väska eller fodral. Om olyckan är framme och den faller i backen eller någon tappar ut vätska, är ingen skada skedd. Se bara till att väskan och fodralet är lite tjockare så det skyddar mot stötar.

Sök efter uppdateringar några gånger i månaden och se till att alltid ha den senaste versionen av programvarorna och av Android. Om du inte redan har det, är det hög tid att skaffa någon form av antivirusskydd. Att telefoner och surfplattor blir attackerade är inte lika vanligt, men det blir ett allt större problem. Man måste så klart betala för det, men för 200 kronor i månaden kan du få flera år utan att behöva lämna in surfplattan på dyra reparationer eller köpa en helt ny.