Starta caféverksamhet

Att öppna ett café är en av de där drömmarna som många delar. Detta betyder dock även att det finns stor konkurrens där ute och det gäller att planera ordentligt om man vill lyckas.

Alla lyckade företag börjar med en bra idé, och ett café är inget undantag. Som i så många andra branscher är det viktigt att stå ut från mängden. Exakt hur man lyckas med detta finns det ingen enskild lösning på, men att börja med ett unikt koncept kan man komma väldigt långt med.

En unik idé betyder dock inte att det inte går att hitta någon annanstans i världen, eller ens i landet. Ett café behöver bara oroa sig över konkurrensen i närområdet, men det är också av yttersta vikt att titta på just denna konkurrens. Att försöka göra samma sak som en redan etablerad och lokal aktör är sällan ett recept för framgång. Så länge man inte kan garantera att man kan göra det mycket bättre redan från starten.

Valet av lokal är a och o i cafébranschen. Det gäller att ha en läge med väldigt mycket fottrafik för att man ska få in tillräckligt med kunder. En bättre läge men högre pris kan ofta vara värt kostnaden. Du vill inte vara för nära ett annat café såvida ni inte säljer helt olika livsmedel. Planerar du ett café i en mindre by eller stad får du räkna med att jobba hårdare för varje krona och ha lite lägre priser. För att bjuda in folk i en by att fika flera gånger i veckan behöver du erbjuda något speciellt och charma omgivningen. De är redan vana att fika hemma eller när de är i stan, om ditt café är dyrt eller inte håller måttet kommer de inte lockas in på grund av endast tillgängligheten.

Var tidigt ute med att kolla upp all utrustning som krävs för att driva caféet. När det kommer till något som kassasystemet är det smart att satsa på något mindre och smidigare. Tänk även på att öppna ett Swishkonto i företagets namn då fler och fler gillar att ha detta som alternativ när de är ute och fikar eller shoppar.

På vägen till att bli en del av området gäller det jobba hårt. Många som startar verksamheter som ett café med romantiska tankar riskerar att snabbt bli utbränd. Det gäller att brinna för det man håller på med om man vill lyckas. Du måste följa många regler angående hygien och hantering av livsmedel. Det finns krav på vilka maskiner du ska använda, storlek på frysar och temperaturer på produkterna.