Programvara för bokskrivande

Den romantiska bilden av en författare i arbete är väl en gåspenna i ljuset av ett stearinljus eller det metodiska knappandet på en gammal skrivmaskin. Verkligheten i våra dagar ser förstås lite annorlunda ut.

Numera skrivs en stor majoritet av alla böcker på datorn, vilket ställer krav på rätt programvara. Visserligen kan man mycket väl skriva en hel roman i Word men nuförtiden finns flera olika typer av mjukvara som är speciellt framtagna för att underlätta den kreativa processen. Med hjälp av några enkla datorprogram får du arbetet med din bok att skrida framåt och programmen hjälper dig med dina författarambitioner.

Rätt programvara

Som exempel: ett vanligt problem för de flesta människor inom kreativa områden är distraktioner. Om du någonsin har lagt mer tid än du planerat på att kolla dina sociala medier eller slösurfa på internet när du egentligen borde arbetat vet du vad prokrastinering innebär. Det är förstås svårt att undvika det problemet helt och hållet, men med hjälp av ett program som Writeroom blir det lite lättare att hålla fokus på rätt saker. Det täcker nämligen hela din datorskärm och gör att du inte kan störas av närliggande fönster. Det finns även andra program med syfte att organisera research, sammanställa karaktärsbeskrivningar och liknande. Det finns en rad olika bra program som är fördelaktiga att använda sig av när man skriver en bok, dessa kan du läsa mer om här.

Skippa pappershögarna

När boken har färdigställts kan du också välja att sköta allt på elektronisk väg. Istället för att skriva ut otympliga pappershögar har du möjligheten att skicka ditt manus till ett förlag som Vulkan, där det sedan publiceras som e-bok. Genom att använda dig av ett företag för egenutgivning tar du en genväg direkt till publicering och du slipper långa väntetider som resulterar i opersonliga refuseringsbrev. När du har en färdig e-bok är steget kort till försäljning. Din bok blir enkel att ladda ned och du kan marknadsföra den via sociala medier och bloggar. Det enda du behöver göra är att ha ett färdigt manus – och med hjälp av ovan nämnda datorprogram kan du komma en bra bit på vägen med det också.