Köptips skrivare

Idag finns i huvudsak två typer av skrivare på marknaden – laserskrivare och bläckstråleskrivare. Båda typerna har sina för- och nackdelar och vilken typ du väljer bestäm utifrån hur den ska användas.

Laserskrivare

Finns både för svartvit- och färgutskrift. Laserskrivaren är jämfört med bläckstråleskivaren dyr i inköp och färgpatronerna kostar en hel del. Laserskrivaren drar dessutom en hel del ström om den står på hela dagarna. Den måste hållas varm och det innebär även att den måste värmas upp innan den kan skriva ut om den varit avstängd.

Utskrifterna blir mycket bra och en laserskrivare har en mycket hög utskriftkapacitet. Utskrift i färg på en laserskrivare blir dock dyr men håller mycket hög kvalitet och är vattenfast.

Bläckstråleskrivare

Denna typ av skrivare är på många sätt att föredra för hemmabruk. De är billiga i inköp och enkla att underhålla. Bläckstråleskrivare finns idag bara i färgutförande. Bläckpatronerna kan vara ganska dyra men det finns alternativ med rekonditionerade patroner. En bläckstråleskrivare måste användas regelbundet då bläcket i bläckpatronernas munstycken annars torkar.

Med rätt papper och inställning av skrivaren kan man få fotokvalitet med en bläckstråleskrivare. Det går då åt mycket bläck men resultatet kan bli över förväntan. En utskrift från en bläckstråleskrivare är inte vattenfast.