Köpa reservdelar till datorn

Bärbara datorer kom i bruk redan på 80-talet. Då rörde det sig om ganska stora maskiner men givetvis var de en välkommen uppfinning som medförde ökad mobilitet. Därefter kom i stort sett samma sorter som finns idag oavsett om de kallas notebook eller laptop.

Jämför man med de tidiga modellerna har dock dagens laptop en betydligt mer imponerande batteritid. Numera kan man ofta arbeta en hel dag på ett café utan att behöva koppla in laddaren. Ökad batterianvändning leder dock till att man snart behöver ersätta det.

Höga priser

Vartefter som den bärbara datorn används i batteriläge försvagas batteriet oavsett uppladdning. Den totala användningstiden minskar. Det är som med alla sorters batterier, de är förbrukningsvara. När man söker nytt batteri och laddare har som regel laptopen några år på nacken och garantin har gått ut. Ett originalbatteri kan ha priser som nästan gör att det blir billigare att köpa en ny dator.

Detta gäller också originalladdare som ofta måste bytas ut redan innan batteriet. Laddarna är nämligen känsliga för stötar och vi är nog många som råkat sparka in dem i väggen eller i ett bordsben för att sedan konstatera att de inte längre fungerar.

Den höga kostnaden är särskilt aktuell för Macanvändare. Apples originaldelar betingar i det närmaste astronomiska priser. Men det finns icke-original till betydligt lägre priser.

Hur små kan batterierna bli?

Utvecklingen av batterier har marscherat raskt och i samma takt som datorisering och kringutrustning. Den som var med i laptopens barndom kan verifiera att man inte skulle vara någon vekling om man önskade bära med sig denna tingest. Själva batteriet utgjorde större delen av datorn och vägde en hel del. Kontrasten mot dagens nätta små plattor är stor – och ändå har dessa betydligt större kapacitet.

Andra bra reservdelar

Det är förstås inte bara extraladdare som är bra att köpa till datorn, även om det är en av de viktigaste. Tänk också på att det finns andra delar som har en tendens att bli långsammare med tiden. Efter ett år eller mer kan dator börjar bli lite långsam. Då kan det vara dags att köpa till lite mer RAM till datorn. Även saker som mus och tangentbord kan bli skadade och behöva bytas ut.

När är det inte längre värt det?

Man kommer tillslut till en punkt då kostnaden för att hålla datorn vid liv, kostar mer pengar än att köpa en ny dator. Det känns billigare eftersom det är små kostnader spritt över en längre period. Men räkna på hur många tusen du kan vara tvungen att lägga ner på datorn och vad det skulle kosta att köpa en helt ny. Bygger du dina egna datorer kan du så klart rädda delar från den gamla, såsom CD-läsare och hårddiskar, och slippa dessa kostnader när du införskaffar den nya.