Gör ditt it-ägande billigare

Att hänga med i teknikvärlden är inte alltid enkelt och framförallt inte speciellt billigt. Hur gör man då om man vill hålla sina teknikprylar moderna och fungerande utan att spendera en förmögenhet?

Begagnat

Att sälja sin gamla elektronik kan vara ett bra sätt att finansiera sina nya inköp, speciellt om man vill hålla sig på teknikens absoluta framkant. Om det är ett område som man inte känner att man behöver vara lika uppdaterad på så kan man istället göra det motsatta och köpa begagnat. På det sättet kan du för en väldigt reducerad summa få det som för bara något år sedan var det bästa på marknaden.

Vissa datorer har lite längre livslängd än andra på begagnatmarknaden. Apples Mac-datorer är till exempel kända för att hålla priset lite bättre än sina pc-motsvarigheter. Det gäller dock att hålla tungan rätt i munnen då modellnamnen oftast är helt lika, trots att det kan skilja flera år mellan då datorerna släpptes. Macworld har en välskriven och djupgående artikel om vad man bör tänka på när man köper Mac begagnat.

Tredjepartsdelar

Även om man är nöjd med den elektronik man har så kan det dyka upp situationer som gör att man behöver uppgradera. Ibland så kan det handla om små fel som nästan blir dyrare att fixa än vad det kostar att köpa helt nytt, ibland så ökar kraven på utrustningen plötsligt på grund av oförutsedda omständigheter.

Om det är det första exemplet som har förverkligats så bör man undersöka om det finns något tredjepartsalternativ innan man ger upp. Om batterier eller strömkablar går sönder till en äldre bärbar dator så blir det oftast väldigt dyrt att byta ut dem mot nya officiella delar. Som tur är så brukar det finnas tredjepartsalternativ som är betydligt billigare.