Elektronik som räddar liv

Elektronik har förenklat våra liv något otroligt. Det sparar oss tid och låter oss automatisera många sysslor som förr tog upp hela dagar. Men elektronik kan inte bara förbättra liv, den kan även rädda det.

Hjärt och lungräddning

Hjärt och lungräddning är en otroligt viktig kunskap att ha för att öka chanserna för överlevnad hos något som har fått hjärtstopp. Idag finns det dock elektroniska alternativ som hjälper än bättre. Hjärtstartare använder sig av elektroniska stötar för att åter få start på ett hjärta. Dessa har nu blivit så enkla att de kan användas utan någon tidigare utbildning.

Alternativet ZOLL AED Plus innehåller dessutom hjälpmedel för att kontrollera även bröstkompressionerna. Dels ger den en metronom som visar den takten som bör hållas när man gör kompressionerna. Den viktigaste delen är dock kanske att den även mäter och ger tillrättavisningar när det kommer till trycket som används.

Snabb information

Steve Jobs är känd för att ha sagt att kalla datorer för en cykel för våra hjärnor. Ett sätt för människan att förbättra och effektivisera sitt eget tänkande. Ett otroligt bra exempel på detta är då läkare på ett sjukhus i USA började använda Google Glass för att effektivisera sitt arbete. Google Glass är ett par glasögon med en inbyggd skärm och dator. På den kan man få direkt tillgång till internet och olika applikationer.

Ett klart exempel där det räddat liv var då då läkaren vid ett akut tillfälle behövde tillgång till en patiens lista med mediciner för att inte ge fel behandling. Istället för att behöva springa iväg till närmaste dator fick han direkt tillgång till detta via sina glasögon och lyckades snabbt ge rätt behandling och rädda patientens liv.