Bärbar eller stationär dator?

Frågan blir allt svårare allt efter tiden går. Tidigare så var skillnaderna stora vad det gällde prestanda, men detta kriterium har med tiden mer eller mindre suddats ut. Vilka är då fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen?

Stationär dator

För vissa speciella ändamål kan en stationär dator vara att föredra. Det gäller vid fasta installationer där en dator står och går utan att någon direkt arbetar på den. Datorn kan ha en serverfunktion med hög belastning och behöver kylas vilket är knepigare med en laptop där det sitter en människa och arbetar. En stationär dator är inte lik stöldbegärlig som en bärbar och man riskerar inte att glömma den på tåget.

Bärbar dator

Prestandamässigt för personliga behov, vare sig som privatperson eller som arbetsdator, är det ingen skillnad längre. Vill man ha en större skärm är det lätt ordnat med en dockningsenhet på jobbet och sedan tar med sig datorn hem om man vill jobba lite på kvällen.

Den bärbara datorn kan man ta med sig i sängen och se en film på innan man somnar vilket är svårare med den stationära.

Sammantaget är nog den bärbara datorn att föredra för personliga behov, vilket även försäljningssiffrorna pekar på. Det säljs idag allt färre stationära datorer.